Undervisning

Vi trenger flere ingeniører og andre fagpersoner som har kunnskap om vann- og miljøteknikk enn det vi har i dag.

Vi må derfor rekruttere og utdanne flere folk i årene som kommer. Dette er viktig for å kunne ta tak i etterslepet.

Det trengs flere kompetente folk på alle nivåer, og i alle deler av bransjen.

Hva kan vannsenteret bidra med for universiteter og høgskoler?

Studenter fra NMBU, Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet) og Høgskolen i Østfold (HiØ) kan bruke vannsenteret i arbeidet med oppgaver og prosjekter.

Senteret vil være tilgjengelig for bachelor-, master- og phd-studenter.

Lærestedene vil kunne bruke senteret i enkelte kursemner. Nye kursemner kan utvikles basert på senterets infrastruktur og tilgjengelighet.

Behovene som bransjen har for flere fagpersoner vil kunne legge til rette for at antall studieplasser øker, for eksempel ved NMBU som er deleier i prosjektet.

Hva kan vannsenteret bidra med for fagutdanningene?

Operatører til drift av vannforsynings-, ledningsnett- og avløpsrenseanlegg utdannes stort sett i regi av bransjen. Dette skjer gjennom kurs og etterutdanning.

Det finnes ikke et offentlig tilbud som fører fram til spesialisert fagbrev på vannområdet. Videregående skoler og fagskoler utdanner elever innenfor deler av fagkretsen.

Driftsoperatører har ofte grunnutdanning fra det offentlige skolesystemet, og i tillegg bransjerettede kurs i regi av RIN, Norsk Vann eller andre aktører.

Senteret vil være en svært viktig arena for kurs og praksis for de videregående skolene. Dette gjelder spesielt for de skolene som ligger i Ås og omegn.