Brukere

Senteret vil være en sentral møteplass for aktører i vannbransjen. For kompetanseheving, utvikling av nettverk og innsikt i nye produkter og løsninger.

Aktuelle målgrupper vil være:

  • Kommuner
  • Kurstilbydere
  • Leverandører
  • Entreprenører
  • Rådgivere
  • Universiteter og høgskoler
  • Fagutdanning
  • Forskningsinstitutter
  • Forvaltning

Kommuner

Pr 1. januar 2018 er det 422 kommuner i Norge, hvorav det antas ca. 300 vil benytte seg av senterets tjenester (primært pga. avstand til senteret). 

I de aktuelle brukerkommunene er det anslagsvis 5 000 ansatte knyttet opp mot nyanlegg, drift og vedlikehold av VA-infrastruktur.

Intervjuer i forprosjektet viser at kommunene har et stort behov for påfyll av kompetanse, og ansatte derfra vil utgjøre en sentral kundegruppe for senteret.

Dagens kurstilbud, utover den grunnopplæringen som gis i Norsk Vanns kurs for driftsoperatører, er fragmentert og gir ikke den systematiske og planmessige kompetansehevingen som kommunene har behov for.

Kurstilbydere

En rekke tilbydere av kurs og utdanning er aktuelle brukere av senteret. I hovedsak etterspørres kurs og etterutdanning av personell som har ansvar drift av ledningsnett, hvor senteret vil utgjøre en fasilitet for trening på realistiske systemer som ikke er i operativ drift.

Aktuelle kurstilbydere er:

Norsk Vann

Som interesse- og kompetanseorganisasjon for vannbransjen tilbyr Norsk Vann kurs og etterutdanning for driftspersonell og andre i ulike funksjoner knyttet til ledningsinfrastrukturen:

  • Fagopplæring for driftsoperatører, 2 til 4 uker per år som er rettet mot befaring og øving innen ledningsanlegg
  • Innføringskurs for nye i bransjen; 2-3 kurs pr år som kan legges til kompetansesenter
  • Andre kurs, så som praktisk HMS, spesialistkurs samt kurs i NoDig-metoder (sistnevnte i samarbeid med SSTT – Scandinavian Society for Trenchless Technology)

Rørinspeksjon Norge (RIN)

Frittstående samarbeidsorganisasjon mellom bedrifter innen rørinspeksjon, spyling og lekkasjekontroll. Driver en omfattende opplæring for personell innen egne bedrifter, og er en av de opprinnelige initiativtakerne til senteret. Kan legge vesentlige deler av sin kursportefølje til senteret.

Scandinavian Society for Trenchless Technologies (SSTT)

SSTT er et åpent forum og en møteplass for diskusjon, informasjons- og erfaringsutveksling og kompetanseutvikling innen renoveringsmetoder og boring/pressing. Medlemmene er ledningseiere, leverandører, entreprenører og konsulenter. SSTT er operativ med kurs innen NoDig, og vil som medeier i senteret være en nær samarbeidspartner og bruker av bygg og anlegg.

Kvalitetssikring av entreprenører gjøres ved ADK1-opplæring, gjennom en sertifiseringsordning som kreves av eierne av ledningsnett. Flere kursinstitutt tilbyr ADK1, blant andre Norsk Rørsenter, Norsk Fagutdanning samt flere videregående skoler som del av maskinførerutdanningen.

Leverandører

Leverandørene inn mot vann og avløp omsetter samlet sett for betydelige beløp. Salg av sentrale innsatsfaktorer tilknyttet ledningsnett og tilhørende infrastruktur (rør, pumper og ventiler) beløper seg til 5-6 mrd. kr. årlig, og leverandørene benytter betydelige ressurser på profilering og markedsføring.

De ønsker å utvikle gode møteplasser hvor de kan demonstrere, synliggjøre og gi brukerveiledning om egne produkter overfor sine kundegrupper. Foregår i stor grad på messer, konferanser og andre innendørs fasiliteter, der det månedlig er flere arrangementer med fokus på ulike sider av vannbransjen.

På senteret kan slike arrangement gjennomføres i omgivelser som samsvarer mer med praktisk bruk. Sentrale kundegrupper vil være samlet, og senteret vil være en attraktiv arena for leverandørene med demonstrasjoner og veiledning knyttet til produkter og løsninger.  

Entreprenører

Entreprenørene er viktige tjenesteleverandører til vannsektoren, gjennom bistand til nyanlegg og utskiftning av ledningsanlegg. MEF (Maskinentreprenørenes Forbund) representerer over 1000 VA-entreprenører som vil være aktuelle brukere av senterets tjenester.

Både entreprenørene og deres oppdragsgivere er opptatt av utvikling av teknologi og metoder for å gjøre anleggsarbeidet mer effektivt. Senteret vil kunne tilby fasiliteter for trening, demonstrasjon og utvikling av NoDig-metoder og annen teknologi under kontrollerte rammer.

Oslo VAV disponerer et prøvefelt i Ås kommune for utvikling av NoDig-teknologi i samarbeid med leverandørindustrien (NoDig Challenge), der infrastruktur og aktiviteter tenkes integrert i senteret for synergi med øvrig virksomhet.

Rådgivere

Rådgivende ingeniører rekrutterer i stor grad nyutdannede personer fra universiteter og høgskoler. Dette er kandidater med god teoretisk skolering, men som ofte mangler den praktiske og målrettede kompetanse senteret kan tilby. 

Det er i dag et betydelig antall rådgivende ingeniører som arbeider inn mot VA-sektoren, bransjen er i betydelig vekst og det er stor etterspørsel etter kandidater.  

Universiteter og høgskoler

NMBU, Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet) og Høgskolen i Østfold (HiØ) har uttrykt stor interesse for et senter for vanninfrastruktur.

For NMBU er det pr januar 2019 identifisert 6 eksisterende kursemner med totalt 350 studenter som vil kunne bruke senteret, og det forventes at nye kursemner utvikles basert på senterets infrastruktur og tilgjengelighet.

Videre vil bransjebehov og universitetets tilknytning til senteret legge til rette for en økning i antall studieplasser. OsloMet og HiØ har 4 kursemner og 150 studenter innenfor vann og miljøteknikk som også vil kunne bruke senteret.

Videre vil senteret gjøres tilgjengelig for bachelor- og masteroppgaver og PhD-prosjekter, samt FoU-prosjekter og innovasjonsaktiviteter drevet av de vitenskapelig ansatte.

Fagutdanning

Utdanningen av operatører til drift av vannforsynings-, ledningsnett- og avløpsrenseanlegg skjer i dag i hovedsak i bransjens egen regi gjennom kurs og etterutdanning.

Det eksisterer ikke et offentlig tilbud som fører fram til spesialisert fagbrev på vannområdet, men videregående skoler og fagskoler gir utdanning innen deler av fagkretsen.

Driftsoperatører har gjerne basisutdanning fra det offentlige skolesystemet, og bransjerettede kurs i regi av RIN, Norsk Vann eller andre aktører.

Senteret vil være en svært viktig arena for kurs og praksis for de videregående skolene, og da spesielt for de skolene som har nærhet til Ås.

Forskningsinstitutter

Senteret og partnerskapet der kan profileres inn mot institutter med forskningsfokus og kompetanse innen vann, miljø og teknologi.

Det er et stort behov for utvikling av ny kunnskap, innhenting av informasjon og bedre forståelse knyttet til systemer og prinsipper.

SINTEF vil være en sentral medspiller og bruker, med både nasjonal og internasjonal prosjektportefølje.

Andre teknisk-industrielle institutter og miljøinstitutter vil også tilbys leie av kapasitet på senteret for sine prosjekter.

Forvaltning

Ansatte i forvaltningen har ofte god teoretisk bakgrunn, men mangler i stor grad praktisk rettet kompetanse. Mattilsynet, Miljødirektoratet og Helsedirektoratet har sentrale oppgaver knyttet til faglig rådgivning og forvaltning av lover og regelverk.

Senteret kan tilby grunnleggende praktisk kompetanse innen VA-faget og innsikt i aktuell teknologi og løsninger.