Vannsenteret - bygg reises og anlegg bygges i bakken

Vannsenteret på Ås åpner dørene i høst


Et felles, sentralt anlegg for trening, opplæring, testing og utvikling har i mange år stått høyt på ønskelista i den norske vann- og avløpsbransjen.

Mange har ønsket seg et realistisk ledningsnett å trene på, men uten påkoblede abonnenter som må tas hensyn til. Nå er det i ferd med å bli virkelighet.
– Vi har brukt mye tid på planlegging og forberedelser. Nå er anlegget i ferd med å etableres med testanlegg i bakken og et tilpasset undervisningsbygg oppå. Det sier en særdeles fornøyd daglig leder Sjur Tveite på Vannsenteret.

Han vil rette en spesiell takk til nærkommuner og aktører som bidrar med kapital, produkter og løsninger til senteret.

Vannsenter - Sjur Tveite og Ove Emil Aker
Daglig leder Sjur Tveite (t.v.) og kurs- og opplæringsansvarlig Ove Emil Aker på Vannsenteret. (Foto: Jørn Søderholm)

Vi åpner med kursaktivitet

Vannsenteret skal etter hvert dekke mange roller. Vi starter som et senter for kurs og treningsaktiviteter.

Første byggetrinn vil når det står ferdig i oktober bestå av et fullskala ledningsnett med rør, koblinger og kummer i relevante dimensjoner og materialer.

Der skal brukere av senteret kunne få innsikt i og trene på alt fra trasé- og lekkasjesøk til operasjoner som rørinspeksjon, spyling og kontroll av ledningsnettet.

Vannsenter - kum og kulvert
Den store firkantkummen midt på bildet fylles med ulike typer koblinger med blågods. Undervisningsbygget har et glassgulv rett over denne, med fri sikt ned. Dronebildet er fra mai 2023. (Foto: Jørn Søderholm)

I tillegg til ledningsnettet får Vannsenteret et moderne driftsbygg som vil brukes til undervisning og demonstrasjoner. Driftsbygget er koblet direkte til ledningsnettet ved at kjelleren er en stor firkantkum med inngang til en kulvert under bakken, der diverse utstyr for drift, kontroll og overvåkning kan ses i praksis.

Utover egen drift vil senteret vise driftsdata fra ledningsnettet til Ås kommune.

Vannsenter - utomhusplan og VA plantegning
Utomhusplan og en VA plantegning over det nye Vannsenteret.

Først ut er RIN og Norsk Vann

Rørinspeksjon Norge (RIN) arrangerer kurs for sine medlemmer, og vil være de første til å ta i bruk Vannsenteret som kursarena.

Det skjer ved at følgende operatørkurs kjøres på Vannsenteret i fjerde kvartal:

  • Oppgraderingskurs i rørinspeksjon
  • Stikkledningskurs

– Vi er glade for at vi endelig kan ta i bruk det nye, flotte treningsfeltet ved Vannsenteret i våre kurs, uttaler Reidar Kveine som er leder for Rørinspeksjon Norge.

Les mer om kurstilbudet fra RIN her.

Norsk Vann har i mange år gitt kvalifiserende kurs for driftsoperatører på kommunale vann- og avløpsledninger. De såkalte 3-ukers kursene har omfattende teori som er koblet til praksis.

I høst tar Norsk Vann i bruk Vannsenteret som arena for den praktiske delen av dette kurset, når 21 elever fra høstkurset fyller treningsfeltet for å lære mer om driftssituasjoner på anlegg i drift, HMS og ikke minst lekkasje- og trasésøk.

– Vi er både spente og glade for å kunne ta Vannsenteret i bruk til den praktiske delen av driftsoperatøropplæringa, sier Marit Skjel, rådgiver og ansvarlig for kursvirksomheten i Norsk Vann.

Les mer om Norsk Vanns kurs her.

Leverandørene er sentrale

Leverandørene og fag- og interessegrupperinger vil ta i bruk Vannsenteret til ulike aktiviteter.

Brødrene Dahl har allerede et års tid arrangert sitt interne kompetanseprogram VMT-akademiet med Vannsenteret som partner.

Deres samling i november vil legges til senteret. Nå blir det en mulighet for å bruke senteret med treningsfelt og annen infrastruktur som demoarena for denne type opplæring.

Krohne leverer instrumentering for ulike typer målinger i vann- og avløpsanlegg, der selskapet også tilbyr opplæring for sine kunder på dette området.

Kurs vil kjøres på Vannsenteret i november/desember, og en slik virksomhet er i tråd med senterets intensjon om også å være et kompetansesenter innen digitalisering i vannbransjen.

Similar Posts