Bakgrunn og historikk

Nasjonalt senter for vanninfrastruktur ble etablert på bakgrunn av et meget stort behov for investering i ledningsnett for vann og avløp over hele Norge de nærmeste 20 årene. Investeringsbehovet er på flere hundre milliarder kroner i perioden fram mot 2040. 

Bemanning og kompetanse i vannbransjen må økes betydelig for å ivareta investeringer, drift og vedlikehold. 

Vannbransjen har samlet seg om å utvikle Nasjonalt senter for vanninfrastruktur som en arena for opplæring og utvikling av fremtidsrettet teknologi for håndtering av vann over og under bakken. Vannsenteret har et bredt mandat: 

  • Svare på det samlede nasjonale behovet for kompetanse innen vann og avløp. 
  • Bidra til å utdanne en ny generasjon forvaltere, byggherrer og driftsoperatører med god teoretisk og praktisk innsikt
  • Bidra til økt kvalitet og effektivitet i alle ledd av VA-bransjen gjennom utdanning, erfaringsutveksling, forskning og teknologiutvikling
  • Være en pådriver for samarbeid, verdiskaping og det grønne skiftet

Vannsenteret ble besluttet lokalisert til Ås, sør for Oslo. Nær tilknytning til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet NMBU sikrer gode koblinger mellom utdanning, forskning og praktisk anvendelse.

Slik ble Vannsenteret til – viktige milepæler

2014: Idémyldring og første beslutning på en workshop i forbindelse med Norsk Vanns årskonferanse.

2015: Forprosjekt om etablering av et nasjonalt kompetansesenter for forskning, utvikling, utprøving og opplæring i fremtidsrettet ledningsteknologi ble gjennomført. Forprosjektet leverte innstilling med grunnlag for videreføring av prosjektet.

2016: Hovedprosjekt i regi av Norsk Vann med en utvidet styringsgruppe. To arbeidsgrupper med involvering fra hele verdikjeden utredet behov for et test- og undervisningsanlegg knyttet til operativ drift av ledningsanlegg og etablering av nyanlegg.

2017: Staten bevilger 2,5 mill. kr. til oppstartsaktiviteter for etablering av et nasjonalt kompetansesenter for vann- og avløpsinfrastruktur. Styringsgruppen nedsetter et interimsstyre for grunnprosjektering og operasjonalisering av prosjektet. Vurdering og lokalisering av tomt i tilknytning til NMBU.

2018: Utvikling av driftsmodell, budsjetter, finansieringsløsninger og eierstruktur.  Staten bevilger 17,5 mill.kr. som tilskudd for etablering av kompetansesenteret. Kommuner, Norsk Vann og private aktører mobiliserer for fullfinansiering.

2019: Permanent etablering under navnet Nasjonalt senter for vanninfrastruktur, og stiftes 26.11. som aksjeselskap. 60 % av aksjene eies av offentlige aktører, resterende 40 % av interesseorganisasjoner og private produsenter og leverandører til vannsektoren. 

2020: Regulering av tomt for Vannsenterets bygg og anlegg, prosjektering og toppfinansiering. 

2021: Planlegging av senterets tjenesteinnhold og organisasjon. Prosjektering av bygg og VA-anlegg

2022: Byggearbeider påbegynnes

2023: Byggearbeider pågår gjennom hele året, og tas gradvis i bruk. Første kurs på høsten.

2024: Offisiell åpning planlegges våren 2024