Nyhet: Temauke samler VA-fagfolk

Vannsenteret inviterer til temauke VA i juni. Her blir det fire innholdsrike dager med faglig påfyll og sosialt samvær. Årets nye temauke markerer starten på en ny fase for senteret – med oppgraderinger og en ny treningshall.

Fra 16. til 19. juni arrangerer Vannsenteret en ny temauke dedikert til kompetanseheving og erfaringsdeling. Det blir kurs, praktiske demonstrasjoner og faglige møter. Alt er tilrettelagt for VA-fagfolk i ulike roller og funksjoner (fagarbeidere, driftsoperatører, prosjekterende, prosjektledere, byggeledere, VA-rørleggere, kommunale VA-ledere).

–Målet er å gi deltakerne både inspirasjon og konkret læring de kan ta med seg hjem til egen virksomhet. Med opplegg påfølgende dager er det også tilrettelagt for de som har reisevei og ønsker et kompakt program for god nytte/kost, sier Sjur Tveite, daglig leder ved Vannsenteret.
På ettermiddagene blir det grilling, fagprat og sosialt samvær for de som har anledning.

Sjur Tveite viser Vannsenteret til besøkende
Daglig leder Sjur Tveite. Her viser han Vannsenteret til SSTTs norske arbeidsgruppe.

Temauke VA – faglig innhold:

Kompetanse og gode løsninger

Norske kommuner står midt i en krevende tid med økende vedlikeholdsbehov og et stort etterslep i fornyelsen av vann- og avløpsinfrastrukturen. Samtidig stilles det stadig strengere krav til både dokumentasjon, sikkerhet og bærekraft. I dette bildet blir faglig utvikling og bedre utnyttelse av ressurser i virksomhetene gjennom kunnskapsdeling og praksisnær opplæring avgjørende.

– Det er ikke tilstrekkelig å ha gode planer eller investeringsvilje. Det er menneskene i systemet som skal ta beslutninger, prioritere riktig og sikre god drift. Derfor er faglig oppdatering og erfaringsdeling så viktig, sier Live Johannessen. Hun er styreleder i Vannsenteret og til daglig virksomhetsleder for vann og avløp i Drammen kommune. Hun understreker betydningen av et bredt samarbeid i bransjen om de viktigste utfordringene.

– Der kan Vannsenteret innta en sentral rolle, sier Johannessen.

Live Johannessen, Drammen kommune og Vannsenteret
Live Johannessen – styreleder i Vannsenteret og virksomhetsleder vann og avløp i Drammen kommune (Foto: Drammen kommune)

Ny treningshall med installasjoner fra hele bransjen

Temauka i juni markerer også starten på en ny epoke for Vannsenteret som fysisk arena. Like ved dagens driftsbygg har et nytt og etterlengtet tilskudd nå blitt oppført: En dedikert trenings- og demonstrasjonshall med installasjoner i full skala.

– Vi bygger og utvikler en praktisk læringsarena med komponenter fra mange av de viktigste VA-leverandørene. Hallen vil inneholde kummer, rør og deler i ulike materialer og dimensjoner. Her kan deltakere se, sammenligne og forstå forskjellene på ulike løsninger og hvilken betydning materialer og leggemetoder har for kvalitet og levetid, sier Tveite.

Vannsenteret er opptatt av å vise bredden i VA-teknikk og -løsninger, både for de som skal prosjektere, bygge og de som jobber med drift og vedlikehold.

– Trenings- og demonstrasjonshallen sammen med annen infrastruktur her på senteret gir en unik mulighet til å teste og lære på en realistisk og relevant måte, sier Tveite.

Sigrid Sagen i samtale med driftsoperatør Rune Dahle i Nordre Follo kommune, som sto for demonstrasjon av lekkasjesøk.
Sigrid Sagen i VA-yngre i samtale med driftsoperatør Rune Dahle i Nordre Follo kommune under en demonstrasjon av lekkasjesøk på Vannsenteret.

Styrker rollen som nasjonal møteplass

Vannsenteret skal være en tverrfaglig læringsarena for hele VA-bransjen, med fokus på ledningsnett og vanntransport. Med temauka i juni og utviklingen av ny infrastruktur tar senteret et nytt steg i retning av å bli et samlingspunkt for faglig utvikling og kompetansedeling.

– Vi ønsker å bygge en arena som favner både folk og fag. Med denne temauka og nye fasiliteter på plass, legger vi til rette for nettopp det, sier Sjur Tveite.

Similar Posts