Opplæring på Vannsenteret, Ivan Rosenborg, Krohne

Stort behov for kunnskap i VA drift

Ås, Askøy og Oslo har minst én ting til felles med alle andre kommuner i landet: Drift av vann og avløp er mer komplekst, avansert og digitalt enn før. Det krever ny kunnskap i både bredde og dybde, men det finnes ingen utdanning som dekker hele sektoren. Derfor er Vannsenteret ekstra viktig.

Tekst: Jørn Søderholm

  • VA-drift er betydelig mer komplekst, digitalt og automatisert nå enn før.
  • Vann- og avløpsnettet er komplekse systemer bygget opp over generasjoner, med styring og driftskontroll i ulike stadier av digitalisering og automatisering.
  • I drift trengs det nå mer enn noen gang før folk med bredere og mer sammensatt kompetanse.
  • Kommuner og IKS-er må samtidig trekke til seg – og beholde – arbeidskraft med riktig kompetanse, i konkurranse med privat næringsliv og offentlige arbeidsgivere i en rekke sektorer.

Det vil nok være kjente «toner» dersom du jobber i eller i nærheten av en kommunal VA-avdeling. Vi har spurt VA-driftsledere i tre kommuner om hvordan de kjenner seg igjen i påstandene over.

RIN kurs lekkasjesøk
Deltakere på RINs kurs i lekkasjesøk på Vannsenteret i mai 2024.

– Ja. Vi kommer litt til kort på kunnskap og kompetanse, sier VA-driftsleder Kim André Sogstad i Ås kommune sør for Oslo.

Som en liten kommune er Ås avhengig av å bruke private firmaer og leverandører i VA-driften, men ser også behovet for kunnskap om eget system.

Kim Sogstad, Ås kommune
Kim Sogstad. (Foto: Ås kommune)

– Vi gjør hva vi kan for å forstå systemene selv. Jeg har jobbet her i ti år, og føler først nå at jeg begynner å få en viss kontroll, sier Sogstad

Styring og drift av VA mer avansert

Noen steinkast lenger nord finner vi Norges største kommune. VA-driftsleder Tom Helmer Flinskau i Oslo VAV er helt enig i beskrivelsen av kompetansebehovet.

Tom Helmer Flinskau, Oslo VAV
Tom Helmer Flinskau, Oslo VAV. (Foto: Privat)

– En veldig riktig beskrivelse. Arbeidsmessig er jobben den samme som før. Men styring og drift har blitt mer avansert, sier Flinskau.

Han er funksjonsleder på vannforsyning vest for Akerselva i Oslo. Han peker på at motorstyrte ventiler krever andre kunnskaper enn gammeldagse manuelle ventiler som ett eksempel.

– Her må vi være med i timen. Det holder ikke å bare være rørlegger. Man MÅ kunne mer av den digitale biten. Spesielt når man driver med pumpestyring, sier tom Helmer Flinskau.

Kollega VA-driftsleder Stian Tiedemann Aase i Askøy kommune utenfor Bergen kunne knapt vært mer enig.

Rørlegger, VA, prosess og kjemi

– Ja, vi merker det godt. Det er vanskelig å få tak i folk med rørleggerbakgrunn som har jobbet med VA. Vi har også et voksende behov for folk med riktig kompetanse innen prosess og kjemi. Komplekse styringssystemer med mye automasjon gjør at vi trenger mer automatiker-kompetanse. Der er det vanskelig for oss som kommune å konkurrere på lønn, sier Aase.

Han er mest bekymret for kapasiteten, om han og kollegaene i VA-avdelingen i Askøy kommune skal rekke over alt de skal.

– Vi er med på så mye og jobber veldig bredt. Da er vi helt avhengig av mange nok hender og hoder, med den riktige kunnskapen. Det er en tøff utfordring, sier Stian Tiedemann Aase.

Krav: Spesialistkunnskap i vann og avløp

De tre kommunene Ås, Oslo og Askøy er vidt forskjellige i størrelse og behov. De driftes av en bemanning som spenner fra syv erfarne praktikere i Ås til flere hundre personer med ulik bakgrunn og kompetanse i Oslo VAV. De har én ting til felles:

Driften krever en stor bredde og dybde i kunnskap, med behov for et bredt spekter av spesialistkompetanse og en inngående kunnskap om kommunens eget anlegg.

Det er et fellestrekk de deler med samtlige kommuner og interkommunale vann- og avløpsselskaper i landet. Kommunenes VA-avdelinger vokser ikke, men det gjør utfordringene framover.

RIN kurs spyling
Undervisningsrommet på Vannsenteret er godt tilrettelagt for grupper. (Foto: Jørn Søderholm)
Kjetil Storli, Aqua Tools
Instruktør Kjetil Storli i RIN og Aqua Tools. (Foto: Jørn Søderholm)

Her er det naturlig nok mange og store forskjeller på små og store kommuners behov. Med en bemanning på flere hundre personer og lokalisering i landets største by vil det være både naturlig og mulig for Oslo VAV å ha et bredt spekter av ulike typer spesialkompetanse blant de ansatte. For Askøy er situasjonen annerledes. Med 23 ansatte – hvorav 12 er driftsoperatører – må hver medarbeider jobbe bredere og dekke flere arbeidsområder.

Og i Ås skal altså hele VA-tjenesten driftes av kun syv personer med ulike typer praktisk bakgrunn, som gjennom engasjement og personlig interesse har bygget opp den inngående kunnskapen om ledningsnettet i kommunen.

RIN kurs lekkasjesøk
Deltakere på RINs kurs i lekkasjesøk på Vannsenteret i mai 2024. (Foto: Jørn Søderholm)

VA-kunnskap på Vannsenteret

Beskrivelsen over kunne kommet fra kommunen du bor i, nabokommunen eller et helt annet sted i landet. De aller, aller fleste kommuner i landet sliter med mye av det samme som beskrives over: Et stort behov for å styrke en generell VA-kunnskap hos folk som med varierende utdannelse og bakgrunn jobber med drift av sine kommuners nett og systemer til daglig.

F.v. Petter Christian Enghaug og Richard André Bjerknes i Fredrikstad kommune deltok på et kurs med Krohne på Vannsenteret. (Foto: Jørn Søderholm)
F.v. Petter Christian Enghaug og Richard André Bjerknes i Fredrikstad kommune. (Foto: Jørn Søderholm)

– VA-drift er et fagområde med et stort kompetansebehov. Det finnes ingen utdanning som dekker hele sektoren. Det er akkurat det behovet Vannsenteret skal svare på, sier styreleder Sigurd Grande i Norsk senter for vanninfrastruktur – Vannsenteret.

Han har selv sett utfordringene på nært hold, gjennom mange års arbeid i Oslo VAV. Som avdelingsdirektør for drift og vedlikehold var han leder for 200 personer, hvorav over 100 fagfolk ute i driften.

Sigurd Grande
Sigurd Grande, styreleder i Norsk senter for vanninfrastruktur – Vannsenteret. (Foto: Jørn Søderholm)

Bygge praktisk kunnskap i VA-sektoren

Han ble pensjonist i fjor, og er brennende engasjert i å bygge opp Vannsenteret som landets viktigste arena for å bygge den praktiske kunnskapen i VA-sektoren.

– Rørleggerkunnskap er viktig, men nå kreves det også mye kunnskap om automatikk og digitale systemer. Mange har mye praktisk erfaring og ingen fagbrev. De trenger påfyll av kunnskap. Vi trenger mye folk med en sammensatt praktisk kompetanse. En hovedhensikt med Vannsenteret er å bygge den bredden, sier Grande.

– Kommuner kan jo bruke leverandører av systemer?

– Ja, som spesialister. Men da er det enda viktigere at kommunens egne folk har kompetansen om eget system og eget nett. At de kan grunnleggende VA og vet hvordan deres system virker. Det er ikke kunnskap man får på noen rørleggerskole, det får man kun ved «on-the-job-training». Derfor er det så viktig med praktisk opplæring, sier han.


Sigurd Grande
Sigurd Grande, styreleder i Norsk senter for vanninfrastruktur – Vannsenteret. (Foto: Jørn Søderholm)

Similar Posts