– Nyttig erfaringsdeling på Vannsenteret
Hele 30 deltakere og innledere fra en rekke kommuner og IKS-er møttes til erfaringsdeling på Vannsenteret denne uken. Temaet var driftskontroll og digital datainnhenting. – Veldig nyttig og interessant å utveksle erfaringer med andre, sier de som var med. Flere temaer vil lanseres utover høsten og vinteren.
Tekst og foto: Jørn Søderholm
– Veldig interessant! Det er nyttig å høste erfaringer fra andre med forskjellige driftskontrollsystemer, sier driftsoperatør Daniel Olsen i Hvaler kommune.
Han var en av deltakerne på det aller første seminaret for erfaringsdeling på Vannsenteret i slutten av september. Olsen jobber til daglig mye med feilsøk og driftskontroll, og er i gang med å bygge opp digitale løsninger på driftskontrollen i samarbeid med leverandør.
– For min del var det spesielt nyttig å høre hvordan folk i ulike kommuner går fram for å innhente data på forskjellige måter. Særlig der de ikke har strømtilkobling og ikke alltid har PLS-ser. Det er mye å ta tak i der ute, sier Olsen.
Fagseminarer i vann og avløp
Vannsenteret har som en av sine hovedoppgaver å bidra til økt kompetanse og gode løsninger i VA-bransjen. Som et ledd i det arbeidet inviterer Vannsenteret til en serie fagseminarer for erfaringsdeling innen ulike temaer.
Det første seminaret handlet om fjernkontroll og digital datainnhenting, et høyaktuelt tema for mange kommuner som både skal effektivisere driften og få kontroll på lekkasjer i vannforsyning og fremmedvann i avløp.
– Utrolig nyttig å diskutere konkrete erfaringer over bordet med kollegaer fra andre kommuner, og høre hvordan de gjør ting. Det ble mange øyeblikk med “ah, det har jeg ikke tenkt på”! Veldig nyttig å få sparre med folk fra andre steder om alt fra kontrakter til spesifikke tekniske løsninger og sikkerhet.
Det sier Sylvei Holt, avdelingsleder fagstab kommunalteknikk i Eidsvoll kommune.
Hun har tidligere jobbet som fagleder for operasjonell teknologi i Oslo VAV, og har i flere år jobbet langt framme på styringsteknologi i vann og avløp. På erfaringsdelingen på Vannsenteret 23. september holdt hun et innlegg om begreper og begrepsavklaring, og benyttet anledningen til å diskutere erfaringer med kollegaer fra andre kommuner.
Erfaringer i praktisk drift
Både deltakere og innledere på seminaret jobber til daglig i ulike kommuner. Et hovedpoeng med seminarserien med erfaringsdelinger er nemlig at det er nettopp er erfaringer som skal deles. Her er det fokus på erfaringer i praktisk drift, ikke produktinformasjon eller salgsfokuserte presentasjoner fra leverandører.
– Det var en interessant utveksling av erfaring mellom kommuner. Jeg syntes det var nyttig å få snakke fritt med folk fra andre kommuner, og dele erfaringer og opplevelser uten leverandører til stede. Dette var veldig innholdsrikt til å være et dagsseminar. Det var veldig komprimert og med faglig stoff egentlig nok til minst to dager, sier Radoslaw Jan Gnatowski fra Nesodden kommune.
Erfaringsdeling nr. 2: Vanntap og lekkasjearbeid – 12. november
Daglig leder Sjur Tveite er strålende fornøyd med at så mange deltakere så nytte i å være med på det første seminaret på Vannsenteret.
– Mange fine tilbakemeldinger fra deltakerne. Vi hadde god tro på formatet på forhånd. Det er moro å se på tilbakemeldingene fra deltakerne at det slo til. Det er akkurat sånne ting Vannsenteret er til for, sier Tveite.
Nå gleder han seg til neste runde. Senere i høst, nærmere bestemt 12. november, inviterer Vannsenteret til erfaringsdeling nummer to. Der er temaet vanntap og lekkasjearbeid.
– Mange kommuner sliter med stor lekkasjeandel i vannforsyningen, der mye av det produserte drikkevannet ikke kan gjøres rede for. Vi inviterer kommuner og IKS-er til å dele, diskutere og lære av andres erfaringer på dette viktige området. Både når det gjelder strategi, analyse og det operative arbeidet ute på ledningsnettet, sier daglig leder Sjur Tveite i Vannsenteret.