Tine Linnestad, Stortinget, og Sjur Tveite, Vannsenteret.

«VA-dronningen» på Stortinget besøkte Vannsenteret

Hvordan kan du vekke politikeres interesse for VA? Stortingsrepresentant Tine Linnestad (H) har flere tips. Hun er en av få heltidspolitikere som både kan og bryr seg om vann og avløp, og et bevis på at det trengs kunnskap og kompetanse i alle ledd. Se hennes beste tips til hvordan man kan vekke politikeres interesse for VA.

Tekst og foto: Jørn Søderholm

Hun lærte seg vann og avløp allerede som menig kommunestyremedlem. Som ordfører tok hun gjerne lunsjen «nede på teknisk», og gikk i bresjen for å bruke NoDig. Nå er hun stortingsrepresentant og saksordfører i flere tunge VA-saker. Blant annet én sak som vil gjøre stor forskjell på selvkost-finansieringen.

Tine Linnestad (H) er noe så sjeldent som en heltidspolitiker som både kan og bryr seg om vann og avløp.

– Det er nok ingen andre på Stortinget som har PE-rør til pynt og et stykke strømpefóring på kontoret.

Tine Linnestad
Tine Linnestad (H)

Anne Kristine Linnestad ler høyt over symbolikken i den noe uvanlige dekorasjonen hun har på sitt kontor på Stortinget. Det var noe hun en gang fikk i gave av Olimb Rørfornying, den gangen hun satt som ordfører i Ski kommune (nå Nordre Follo kommune).

– På Stortinget må jeg dessverre tvinge meg selv til å løfte blikket. Jeg må ha overblikk, og kan ikke nerde ned i detaljer like mye som i kommunen. Utblokking og strømpefóring er uaktuelt å snakke om når man har et overordnet ansvar. Vi på Stortinget kan ikke pålegge kommunene å bruke en viss teknologi, fortsetter hun.

Tine på tinget

Hun bruker helst kortformen Tine som navn, og overlater til myndighetene å bruke «fullversjonen» Anne Kristine. Vi møter henne på Vannsenteret på Ås. Det er en nyskapning hun i årevis har ønsket velkommen og som hun fryder seg over å få besøke i en tidlig fase og få en privat omvisning.

Tine Linnestad sitter som fast representant på Stortinget siden valget i 2021. Hun sto som vararepresentant til Stortinget i perioden 2017-2021, og ble hentet inn i 2020 da Henrik Asheim gikk inn i regjeringen.

Vann og avløp er ikke det fagområdet politikere flest her i landet har øverst på sin agenda, verken lokalt i kommuner, i fylker eller på nasjonalt nivå. Tine Linnestad er sånn sett ikke som politikere flest. Ikke bare bryr hun seg om VA-sektoren; Hun kan også nok om både politikk, teknologi og drift i VA til å føre en opplyst diskusjon med hvem som helst i verdikjeden.

VA i kommunestyret

– Hvor kommer dette engasjementet for VA fra?

– Det begynte da jeg kom inn i kommunestyret som menig representant i 1999. En i gruppa var litt «nerd» på området, med en energi som var litt smittsom. I 2007 ble jeg gruppeleder. Da hadde vi et voldsomt etterslep på vedlikehold og oppgradering i Ski kommune. I 2009 eller 2010 satte Statsforvalteren foten ned, og sa vi ikke fikk bygge ut mer hvis vi ikke gjorde noe på den fronten. Jeg ble valgt til ordfører i 2011. Da var et av de største prosjektene våre å få på plass arealer for utbygging i Ski og Langhus. Statsforvalteren sa vi ikke fikk bygge før det var klart med bedre vann og avløp. Det var en effektiv motivasjon!

Tine Linnestad ler igjen. Men det er ingen tvil om at det var alvor da Statsforvalteren sa nei.

De fire årene som ordfører fra 2011 til 2015 ble det satt i gang mye på vann- og avløpsfronten i kommunen. Ikke fordi akkurat hun var ordfører, altså. Snarere fordi det var på hennes «vakt» seriøse grep måtte tas og tiltak iverksettes.

For Linnestad ble det mye VA-relatert arbeid og læring. Hun hadde med seg en god del kunnskap om området fra tiden som kommunestyrerepresentant, og bestemte seg for at hun skulle være en politiker og ordfører på innsiden av tematikken. Ikke på utsiden.

Sjur Tveite viser Tine Linnestad rundt på Vannsenteret
Sjur Tveite demonstrerer systemet som speiler driftssystemet i Vannsenterets vertskommune Ås.

Slik kan politikere vekkes om vann og avløp

– «Politikere må vekkes», sa du på NoDig-konferansen i november. Mange på drift ute i kommunene vil nok være enig med deg der. Hvordan vekker man politikere? Hva er ditt beste råd til VA-folk rundt om i kommunene som sliter med å nå gjennom til politikerne?

– Inviter dem inn! Inviter ordføreren på besøk. Be om å få komme på gruppemøter. Lag en befaring. Inviter enkeltpolitikere eller grupper med til det vanntårnet og i pumpehuset. La dem få se hva det er i virkeligheten. Det er det beste tipset jeg har. Politikere vil ikke si nei til det. De bare tenker ikke selv på at de skal eller kan invitere seg selv ut på sånt. Prøv igjen med andre tidspunkter om noen sier det ikke passer akkurat da. Ikke gi deg ved et første nei. Vær positiv og aktiv, og bygg kontakt med politikere. Det er gull, sier hun.

Selv skulle hun gjerne sett at vann og avløp var en større del av den systematiske folkevalgt-opplæringen i regi av Kommunenes Sentralforbund (KS).

Bedre folkevalgt-opplæring i VA

– Tenk hva det betyr for bygda og kommunen hvis man har VA som ikke fungerer. Det er et politisk ansvar, ikke bare teknisk. Jeg visste ikke at jeg savnet det da jeg begynte i kommunestyret. Men sett i ettertid mener jeg vi burde fått mer spesifikk opplæring i VA og plan. Det er en god investering i politikere og hadde gjort arbeid med planer og VA mer spennende, sier hun.

– Hvordan er engasjementet for vann og avløp blant dine kollegaer på Stortinget nå?

– Det er noen som er på. Men det er lite og smalt felt politisk, selv om det er et viktig tema. VA har vært stemoderlig behandlet politisk i mange år, også blant kommunepolitikere. Og de fleste på Stortinget har vært kommunepolitikere.

– Opprustingsbehovet i norsk VA er en diger elefant. Mange mener kommunene ikke kan ta det alene, og etterlyser handling på nasjonalt nivå. Hva er ditt syn på det?

– Den er så stor, den elefanten. Man mister litt perspektiv når tallene får så mange nuller. Én viktig ting her er at det er ekstremt vanskelig at investeringer i VA har samme avskrivningstid som alle andre kommunale investeringer.

– Hvorfor er det vanskelig?

Sjur Tveite viser Tine Linnestad rundt på Vannsenteret.
Sjur Tveite viser Tine Linnestad rundt på Vannsenteret.

Avskrivningsregler gir unødig høye gebyrer

– Store investeringer skal avskrives på kun 30-40 år. Når man bygger et renseanlegg eller et rørnett, så varer det lenger enn 40 år. Det hadde gitt mer rettferdige gebyrer om man kunne avskrevet slike investeringer på 80 år i stedet for 40.

– Hva kan gjøres på nasjonalt nivå for å hjelpe kommunene å løfte dette?

– Vi må få svar på hva det reelle behovet for investeringer og utbedringer er før vi tar stilling til det. Hvis avskrivingstida blir lengre vil det kanskje ikke bli like dyrt for innbyggerne i kommunene. Hvis det viser seg mulig å endre avskrivningstiden vil det være det enkleste tiltake for å gjennomføre nødvendige investeringer etter selvkostprinsippet, uten at gebyrene her og nå trenger å vokse så voldsomt, sier Linnestad.

Nedstemt i Stortinget

I mars var hun hun en av flere representanter på Stortinget som sto bak et representantforslag med hensikt å få ned gebyrene. Mange sa seg i debatten på Stortinget enige, men forslaget ble til syvende og sist stemt ned i votering.

Kommunenes Sentralforbund KS bekrefter at vann og avløp ikke er et tema i organisasjonens program for opplæring av folkevalgte. Programmet består i grovt sett av to deler:
– Basisprogrammet
– Påfølgende temadager.
Sentralt i begge delene er roller og rolleforståelse, samspillet mellom de folkevalgte, samspillet mellom de folkevalgte og administrasjonen og samspillet med innbyggerne.

– Det ligger til kommunedirektøren å utrede sakene som skal behandles. I den grad vann og avløp kan være et tema på en temadag, vil KS’ rolle være å legge til rette for gode prosesser, diskusjoner og refleksjoner. Det ligger til administrasjonen å bidra med fakta osv i den aktuelle kommunen, sier fagsjef Dag-Henrik Sandbakken i KS. Han er ansvarlig for KS´s Folkevalgtprogram.

Nasjonalt senter for vanninfrastruktur - Vannsenteret - drone januar 2024
Dronefoto av Vannsenteret, i begynnelsen av januar 2024.

Kunnskap og samarbeid på Vannsenteret

KS Folkevalgtprogram er et tilbud til alle kommuner og fylkeskommuner. Det skal bidra til et godt lokaldemokrati med høy tillit, og viktige mål med programmet er å trygge og motivere deltakerne. Målgruppen er de direkte folkevalgte samt kommunedirektøren med tilhørende ledergruppe.

Daglig leder Sjur Tveite på Nasjonalt senter for vanninfrastruktur er glad han fikk anledning til å vise Tine Linnestad rundt på det nye Vannsenteret.

Tine Linnestad, Stortinget, og Sjur Tveite, Vannsenteret.
Tine Linnestad, Stortinget, og Sjur Tveite, Vannsenteret.

– Linnestad er et levnde og engasjert bevis på at VA-Norge trenger kunnskap og kompetanse i alle ledd for å komme videre. Og ikke minst trenger vi samarbeid mellom leddene. Kontakt og samarbeid er til beste for bransjen, innbyggerne og samfunnet, sier Tveite.

Han takker Tine Linnestad for besøket, og tar gjerne imot andre interesserte i politiske og faglige miljøer på Vannsenteret.

Similar Posts