Sjur Tveite - omvisning på Vannsenteret
|

Dette blir viktigst på Vannsenteret i 2025

Driftsår nummer to er i gang. Vannsenteret gjør klart til et aktivt år, med trening og faglig utvikling på flere måter for VA-fagfolk.

– I fjor var den offisielle åpningen et av våre største høydepunkter. Vannsenteret er i ferd med å etablere seg som en sentral arena for trening, læring og utvikling i vannbransjen. Et sted det skal være enkelt for kommuner og andre å benytte seg av. Vår viktigste oppgave i 2025 blir å videreføre og styrke den profilen, sier daglig leder Sjur Tveite i Vannsenteret.

Vannbransjen består av aktører som vi finner igjen som ledd i verdikjeden i VA-prosjekter. Det vil si rådgivere, produsenter, grossister, entreprenører samt kommuner og IKS-er som ledningseiere.

Alle aktørene har sine behov for trening, opplæring og kompetanseutvikling. Vannsenteret er tilgjengelig for hele bransjen. Senterets egne aktiviteter vil i 2025 først og fremst fokusere på driftsleddet hos ledningseiere i kommuner og IKS-er. For faglig utvikling og god utnyttelse av ressurser i virksomheten.

– Blant ledningseierne er behovet for vedlikehold og investeringer stort, samtidig som kommunene har en presset økonomi. Håndtering av drift og prosjekter krever omfattende og variert kunnskap. Det er betydelige behov for både kompetanseheving og rekruttering av fagfolk. Tilgang på praktisk orientert trening og læring mellom fagfolk og virksomheter er det viktigste Vannsenteret kan bidra med nå i første omgang, sier Tveite.

Sjur Tveite - erfaringsdeling på Vannsennteret
Sjur Tveite (stående) i samtale med deltakere på Erfaringsdeling på Vannsenteret.

Erfaringsdeling i vann og avløp

Det vil i år gjennomføres en rekke aktiviteter for fagfolk i vannbransjen. Aktivitetene er i tre hovedkategorier:

  • Erfaringsdeling i regi av Vannsenteret
  • Kurs i regi av Vannsenteret
  • Kurs i regi av Rørinspeksjon Norge (RIN), Norsk Vann og andre eksterne

Erfaringsdeling som læringsform fikk sin første forsiktige premiere på Vannsenteret i fjor høst. Her inviteres fagfolk fra kommuner for å dele sine erfaringer på temaer som kommunene selv har valgt. I 2025 vil opplegget fra og med 2. kvartal bli utvidet fra én til to dager. Første dag kun for kommunenes egne folk med et program utviklet av en faggruppe fra utvalgte kommuner. Dag to settes av til at relevante leverandører kan svare ut spørsmål og demonstrere relevant utstyr på senteret for deltakerne fra kommunene.

Jon Henning Haugnæs fra Glitre formidler fag og demonstrerer utstyr for lytting etter lekkasjer
Jon Henning Haugnæs fra Glitre formidler fag og demonstrerer utstyr for lytting etter lekkasjer

– Dette opplegget har vi fått svært gode tilbakemeldinger på. Deltakere på erfaringsdelingene vil også inviteres med i faglige nettverk for videre erfaringsdeling innen de ulike temaene. Vi ser fram til å utvide opplegget slik at enda flere kommuner kan få anledning til å delta og oppleve nytten av erfaringsdelingen i 2025, sier Sjur Tveite.

Erfaringsdeling i 2025, 1. halvår:

1. Fjernkontroll og digital datainnhenting – neste arrangement 25. mars
2. Vanntap og lekkasjearbeid – 2. kvartal
3. En VA-rørlegger/fagarbeiders hverdag – oppgaver på VA-nettet – neste arrangement 31. mars
4. Fremmedvann og innlekking – 2. kvartal
5. Drift og vedlikehold av anlegg for håndtering av overvann – 2. kvartal

Nye kurs på Vannsenteret

I 2025 setter Vannsenteret også i gang kurs i egen regi. Kursene foregår på én dag, benytter seg av senterets trenings- og testfelt og består av faglig “teori” og praktiske øvelser.

Kurs i 2025, 1. halvår:

1. Sikkerhet i kum, praktiske øvelser – første arrangement i 2. kvartal
2. Praksiskurs for ingeniører – første arrangement 20. mars (lukket, det vil bli arrangert åpne kurs senere)

RIN skal også i 2025 kjøre de fleste av sine kurs på Vannsenteret, der de nå bearbeider kursopplegg for å utnytte mulighetene til praktisk opplæring på senterets trenings- og testfelt.

RIN kurs spyling Trond Alm
Trond Alm, erfaren operatør og instruktør på RIN-kurs. Her på RIN-kurs i rørspyling.

Ny infrastruktur på Vannsenteret

I februar/mars vil det bli montert opp en hall vis-á-vis dagens driftsbygg, som skal utstyres for praktisk trening i montering og håndtering av ulike typer rørsystemer og deler. Hallen blir et viktig supplement til det eksisterende test- og demoanlegget som har et operativt VA-anlegg i bakken og i kjelleren på driftsbygget, samt utendørs arealer for utstilling og demo.

Vannsenteret

Vannsenteret vil være rigget med muligheter for opplæring og trening på de fleste disipliner knyttet til transportsystemet for vann og avløp:

  • Lekkasjekontroll og trasésøk
  • Tetthetsprøving og desinfisering
  • Rørinspeksjon og spyling
  • Visualisering av VA-anlegg inne og ute
  • Praktisk montering og håndtering av rør og deler
  • Demoareal for kurs, utstillinger og testing
  • Instrumentering, fjernstyring

I første halvår vil senteret også gå i dialog med SSTT (Scandinavian Society for Trenchless Technologies) om utvikling av et eget område på senteret for demonstrasjoner og opplæring knyttet til grave-/grøftefrie løsninger og metoder.

Similar Posts