SSTT: Derfor liker de at Vannsenteret er en nøytral arena
Arbeidsgruppa i Scandinavian Society for Trenchless Technology (SSTT) besøkte nylig Vannsenteret for å bli bedre kjent med anlegget og gjennomføre et arbeidsmøte. – En nøytral arena der kommuner og leverandører kan møtes, sier Jan Stenersen i SSTT.
Tekst og foto: Jørn Søderholm

Under besøket fikk arbeidsgruppa en god omvisning av daglig leder Sjur Tveite, som presenterte senterets fasiliteter og infrastruktur.
Tveite fortalte om hvordan Vannsenteret ble etablert som et initiativ fra Rørinspeksjon Norge (RIN) og Oslo kommune, før det ble videreutviklet og forankret i Norsk Vann. Han beskrev også senterets trenings- og testfelt på 13 mål, som inkluderer et ledningsnett med tre hovedtyper ledninger (PVC, PE og duktilt støpejern), flere kummer og stikkledninger i ulike materialer.

Etter omvisningen brukte SSTT-gruppa resten av dagen til å gjennomføre sitt arbeidsmøte i Vannsenterets lokaler.
Nøytral møteplass for vannbransjen
– Jeg har lyst til å bruke Vannsenteret som en nøytral arena, der kommuner og leverandører kan møtes og diskutere rammer, forutsetninger og hva som er viktig, sier Jan Stenersen, som leder arbeidsgruppa.
Han trekker frem at nøytraliteten Vannsenteret tilbyr er spesielt viktig i dagens anskaffelsesklima.
– Med dagens regelverk for offentlige anskaffelser er mange redde for å ta kontakt med private firmaer og leverandører av frykt for at det skal bli konkurransevridende. Her kan vi bruke Vannsenteret som en nøytral arena og unngå slike problemstillinger, forklarer Stenersen.
SSTT er en bransjeforening for NoDig-teknologier som samler hele verdikjeden innen VA-sektoren – ledningseiere, rådgivere, entreprenører og leverandører – for å utveksle erfaringer, arrangere kurs og spre kompetanse i både Norge og Sverige. Foreningen er også medeier i Vannsenteret.
Personlig engasjement for bærekraftige løsninger
Under besøket delte Stenersen også sine tanker om hvorfor han engasjerer seg i SSTT.
– Jeg synes det er viktig å være engasjert i SSTT fordi jeg jobber mye med bærekraft og levetid på systemer. Og å gjøre ting enkelt, men på riktig måte, forteller Stenersen.
– Det har vært et mantra i bransjen i veldig mange år at vi skal bruke de riktige verktøyene hele tiden. I SSTT ønsker vi å påfylle den verktøykista som bransjen skal bruke, fortsetter han.


Vannsenteret viser det store bildet
For Stenersen, som til daglig driver eget rådgivningsfirma i Tromsø, er det helheten som gjør Vannsenteret verdifullt.
– Vannsenteret viser hele spekteret fra vannet kommer ut fra et vannbehandlingsanlegg til det går inn på et avløpsrenseanlegg. Vi har alle mellomfaser forankret her, så du får med deg det komplette bildet, sier han.
Ønsker å vise frem NoDig-metoder
På Stenersens ønskeliste for Vannsenteret står mer plass til at leverandører og entreprenører kan demonstrere utstyr, materialer og metoder.
– Å se fysisk hvordan ting fungerer på et anlegg gir en helt annen forståelse for hvordan man skal planlegge anleggene. Det er så vanvittig kjedelig å starte et anlegg og så oppdage at man har tatt for mye eller for lite plass, eller tenkt for lite på noe, sier han.
Han og SSTT ønsker at kommuner skal kunne komme hit og se alle mulighetene – både kum, ledning, NoDig, styring og overvåkning.
– NoDig er en vesentlig faktor i å drifte og forlenge levetiden på VA-systemene, påpeker Stenersen.


Årets erfaringsdelinger
Under omvisningen presenterte Sjur Tveite også Vannsenterets fokusområder for 2025, med vekt på erfaringsdeling innen fem utvalgte temaer:
- Fjernkontroll og digital datainnhenting
- Vanntap og lekkasjearbeid
- VA-rørlegger/fagarbeiders hverdag
- Fremmedvann og innlekking
- Drift og vedlikehold av anlegg for håndtering av overvann
– Det er bestandig hyggelig å være her. Det skjer alltid noe nytt, og det er hele tiden nye ting jeg ikke har sett før, avslutter Stenersen.
For mer informasjon om erfaringsdelingsarrangementene og andre kurs på Vannsenteret, se våre arrangementssider eller ta kontakt med oss.